Rabbitfield.com

a zita swoon fansite


Review SKC’s Radio 1 Sessie by De Morgen (Nov 25)

Radio 1 Sessies van start met Stef Kamil Carlens en gasten (De Morgen)

BRUSSEL – Het principe van de Radio 1 Sessies is even simpel als geniaal. Een bekende muzikant nodigt zijn favoriete artiesten uit, biedt ze een podium en gaat er – als die daar tenminste zin in heeft – ook nog een duet mee aan. Stef Kamil Carlens was maandagavond de eerste gastheer in het Amerikaans Theater. Hij had onder meer The Scene, Dez Mona, Tom Barman en Laïs meegebracht.
DOOR BART STEENHAUT

Daarnaast maakte Stef Kamil, die solo werd aangekondigd maar in het begin en op het einde van de drie uur durende show als vanouds toch met Zita Swoon op het podium stond, van de gelegenheid gebruik om wat onbekend talent te introduceren. Dat bleek nogal wisselvallig van kwaliteit. Lucky Fonz III, Nederlandse import die in zijn eentje de ontbrekende schakel tussen Jonathan Richman en Loudon Wainwright trachtte te belichamen, was wel grappig maar zat al snel door zijn maniërismen heen. Bij The Flying Horseman duurde het even voor hij op kruissnelheid vloog, maar dan hoorde je wel wat Carlens erin zag: zinderende indiepop waarbij er echt elektriciteit in de lucht hing.

Een veel sterkere beurt maakte Dez Mona. Terwijl de stem van Gregory Frateur zich op plaat nogal gauw tegen de irritatiedrempel aanschurkt, overtuigde hij moeiteloos, geruggensteund door een strakke liveband. Je kon hem zelfs een zeker charisma toedichten, want toch niet vanzelfsprekend is voor iemand die nogal wat fysieke gelijkenissen vertoont met de jonge Koen Crucke.

Van alle gasten stal The Scene evenwel de show. De groep klonk strak en heftig, en het nieuwe materiaal zat nu al als gegoten. Bloedstollend werd het toen Carlens en Thé Lau samen ‘Mooi’ zongen voor hun overleden vriendin Yasmine. Die duetten leverden overigens wel meer knappe passages op. Leki, die zich op haar nieuwe cd als een inheems equivalent van Joss Stone ontplooit, gooide hoge ogen door zich samen met Carlens op een bluesnummer te storten. Ook toen Tom Barman zich bij Zita Swoon vervoegde voor ‘Thinking about You All the Time’ hing er magie in de lucht.

Zita Swoon kreeg het laatste halfuur van de avond toebedeeld en maakte daar gebruik van om de eigen veelzijdigheid te onderstrepen. Van het intieme, bluesy ‘Infinite Down’ (een hoogtepunt) tot de zwoele funk van ‘I Feel Alive in the City’, de groep beheerste het allemaal. Zelfs de finale, met zowat alle gasten op het podium, ontaardde niet in het soort rommeltje dat dergelijke samenscholingen meestal teweegbrengen. Hoed af voor Zita Swoon en gasten, kortom. En voor de Radio 1 Sessies. Ik zei het al: even simpel als geniaal.

De Radio 1 Sessies worden deze week elke avond rechtstreeks uitgezonden tussen 20 en 23 uur. Vanavond treedt Bart Peeters op, morgen komt Gabriel Rios langs en vrijdag sluit Axelle Red de reeks af.

.
De Persgroep Publishing

Advertisement


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: